Морковена торта

 

Морковена торта

Винаги, когато чуя думите Морковена торта се сещам за зайчето, което всеки ден питало в сладкарницата :

-Имате ли морковена торта?, и когато най-накрая му направили казало:

-Много е гадна, нали?

Е, не! Не е гадна! Даже се оказа изключително вкусна, ненатрапчива и свежа.

А, и за тези, които не са добри сладкари, изключително лесна за приготвяне.

 

Продукти:

За блата:

500 грама настъргани моркови

300 грама брашно

200 грама захар

3 яйца

50 грама орехи

10 грама бакпулвер

1 ч. л. канела

100 мл олио

1 щипка сол

 

За крема:

500 грама крем сирене (това са 4 опаковки от 125 грама)

200 грама пудра захар

150 мл сладкарска сметана (1 малка опаковка)

Кората от 1 портокал

 

За поръсване:

Около 100  грама натрошени орехи

 Начин на приготвяне:

  Морковите се настъргват и се смесват с натрошените орехи. В отделен съд се  разбиват яйцата и захарта, добавя се към тях брашното с бакпулвера, канелата, олиото и солта. Цялата смес се добавя към морковите и се бърка добре с шпатула, а накрая може и с ръце. Всичко това се пресипва във форма за печене, на дъното на която сме сложили хартия и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса фурна, с вентилатор, за 40-45 минути.  

Когато блатът е готов, се оставя да изстине и чак след това се разрязва напречно на две.

Морковена торта


Морковена торта


За крема е необходимо да разбиете с миксер крем сиренето с пудрата захар и кората от един портокал. Не пропускайте да добавите кора от портокал. С нея кремът става много ароматен и изключително вкусен. В отделен съд се разбива сладкарската сметана и след това се смесва с помощта на шпатула към другия крем.

Разбитата сметана

Крем сиренето с пудра захар и кора от портокал


Намазваме едната половина на блата с половината крем, поставяме втората част от блата и вече цялата торта намазваме с останалия крем. След това поръсваме обилно с орехи и оставяме с хладилника за няколко часа или на хладно за една вечер.

Морковена торта

Тортата става по-вкусна, когато е престояла по-дълго.

А, ако и на вас Ви се стори, че кремът е много може да не го мажете целия, а да си отделите една част в чашка и да добавите замразени плодове. Мога да гарантирам, че няма да съжалявате. Колкото до зайчето и неговата морковена торта, оставям вица по-долу, за да се посмеете и вие.



 

 

Зайо отишъл в новата сладкарница на мечката и попитал:

-Имате ли морковена торта?

-Не, не продаваме-отговорила мечката.

На другия ден Зайо пак отишъл в сладкарницата:

-Имате ли морковена торта?

-Съжалявам, но не предлагаме морковена торта.

Мечката си помислила: “Щом всеки ден идва да търси морковена торта, аз защо не взема да направя?”

На другия ден Зайо отново отива в сладкарницата и пита:

-Имате ли морковена торта?

-Имаме, имаме-доволно му отговаря мечката.

-Много е гадна, нали?

 

Коментари

Популярни публикации