Моята интерпретация на турски тава джигер
На всички, които сме от
Югоизточна България ни е ясно колко често, просто ей така, сме грабвали
паспортите и сме отскачали до Одрин само, за да похапнем тава джигер.
И тъй като, вече почти
година не сме се доближавали дори до турската граница, решихме да си направим
наша импровизация на един обяд в Одрин.
Продукти:
телешки дроб около 2 кг
1 чаша прясно мляко
Сол
Царевично брашно
Начин на приготвяне:
Нарязах телешкия дроб на
тънки парченца, изчистих ципичките, ако има такива и го измих от кръвта. След
това го залях с една чаша прясно мляко, обърках го хубаво и го оставих да
престои около половин час. Целта на заливането с прясно мляко е да се отнеме
горчилката на дроба.
След като мина
половиният час, измих хубаво дроба със студена вода, осолих го и го поставих в гевгир. Оставих го
да се изцеди, овалях го в царевично брашно и го изпържих в силно загрята
мазнина. Извадих го на застлана с кухненска хартия тавичка, за да поеме остатъка
от мазнината.
За да направя обяда по
автентичен нарязах бял и розов лук, домат, лимон, лют червен пипер и хлебче. В
Одрин добавят и люти чушлета, които са сушени и после нарязани и изпържени в
мазнина, но ние нямахме.
Коментари
Публикуване на коментар