Моята интерпретация на турски тава джигер

 


На всички, които сме от Югоизточна България ни е ясно колко често, просто ей така, сме грабвали паспортите и сме отскачали до Одрин само, за да похапнем тава джигер.

И тъй като, вече почти година не сме се доближавали дори до турската граница, решихме да си направим наша импровизация на един обяд в Одрин.

 


Продукти:

телешки дроб около 2 кг

1 чаша прясно мляко

Сол

Царевично брашно

 

Начин на приготвяне:

Нарязах телешкия дроб на тънки парченца, изчистих ципичките, ако има такива и го измих от кръвта. След това го залях с една чаша прясно мляко, обърках го хубаво и го оставих да престои около половин час. Целта на заливането с прясно мляко е да се отнеме горчилката на дроба.

След като мина половиният час, измих хубаво дроба със студена вода,  осолих го и го поставих в гевгир. Оставих го да се изцеди, овалях го в царевично брашно и го изпържих в силно загрята мазнина. Извадих го на застлана с кухненска хартия тавичка, за да поеме остатъка от мазнината.

 

За да направя обяда по автентичен нарязах бял и розов лук, домат, лимон, лют червен пипер и хлебче. В Одрин добавят и люти чушлета, които са сушени и после нарязани и изпържени в мазнина, но ние нямахме.

 


Коментари

Популярни публикации