Домашни кюфтенца на фурна
Продукти:
500 грама Кайма (може
само свинка или смес телешка със свинска)
1 глава лук
1 ½ ч. л. Смлян черен
пипер
1 с. л. чубрика
Сол на вкус
1 яйце
2 бр. Филии хляб
1ч. л. Сода бикарбонат
Магданоз
2 с. л . олио
Начин на приготвяне:
Режа лука на много ситно, а който има чопър може да го сложи в него и да го накълца. Вадя мекото от филиите хляб и го поставям в купичка с малко прясно мляко или вода. След това в голяма купа или тавичка слагам лука, всички подправки, яйцето и мекото от двете филии хляб, магданоза, содата и започвам да омесвам каймата. Оставям я в хладилника за около час, за да се охлади и стегне и след като изтече времето я вадя и започвам да оформям кюфтетата. Слагам кюфтетата в тавичка с хартия за печене и след като всички са готови ги намазнявам с олиото, а може и с 50 на 50 зехтин – олио.
Един трик при оформянето на кюфтетата е да си мокрите ръцете с вода. По този начин каймата няма да лепне и кюфтетата стават много лесно. Друго много важно нещо е да се слагат винаги в добре загрята фурна. Така топлината ще ги грабне и запече веднага, а в противен случай кюфтенцата ще се стапят малко по малко докато фурната загрява.
И така пека ги в загрята
фурна на 200 градуса за 25-30 минути.
Коментари
Публикуване на коментар