Домашни кюфтенца на фурна

 


Продукти:

500 грама Кайма (може само свинка или смес телешка със свинска)

1 глава лук

1 ½ ч. л. Смлян черен пипер

1 с. л. чубрика         

Сол на вкус

1 яйце

2 бр. Филии хляб

1ч. л.  Сода бикарбонат

Магданоз

2 с. л . олио



Начин на приготвяне:

Режа лука на много ситно, а който има чопър може да го сложи в него и да го накълца. Вадя мекото от филиите хляб и го поставям в купичка с малко прясно мляко или вода. След това в голяма купа или тавичка  слагам лука, всички подправки, яйцето и мекото от двете филии хляб, магданоза, содата и започвам да омесвам каймата. Оставям я в хладилника за около час, за да се охлади и стегне  и след като изтече времето я вадя и започвам да оформям кюфтетата. Слагам кюфтетата в тавичка с хартия за печене и след като всички са готови ги намазнявам с олиото, а може и с 50 на 50 зехтин – олио. 

Един трик при оформянето на кюфтетата е да си мокрите ръцете с вода. По този начин каймата няма да лепне и кюфтетата стават много лесно. Друго много важно нещо е да се слагат винаги в добре загрята фурна. Така топлината ще ги грабне и запече веднага, а в противен случай кюфтенцата ще се стапят малко по малко докато фурната загрява.

И така пека ги в загрята фурна на 200 градуса за 25-30 минути.



 

Коментари

Популярни публикации