Бърз и лесен веган бананов хляб


Бърз и лесен веган бананов хляб

Simple vegan banana bread

Banana bread

Здравейте! В последно време една рецепта стана много популярна в интернет пространството и аз много исках да я изпробвам. Беше ми омръзнало да правя обикновен домашен кекс, който всяка жена знае от майка си и исках да експериментирам с някоя различна рецепта. И така се впуснах в търсене на сполучлива такава. Изпрабвах какви ли не, с кокосово масло, мускадова захар, различни скъпи брашна и накрая най-сполучливата се оказа най-простата. Тя беше направена с по-диетични съставки, но аз си я преработих по май вкус , с продукти, които всеки има в къщи. Използвам мерителни чаши, т. като я видях от някакво момиче в Америка, но ако и вие като мен не можете да прецените колко точно е количествената мярка „около“, горещо Ви препоръчвам да си купите такива.

Рецепта:


4 добре узрели банана
Ванилия
¼ чаша олио
1 и ¾ чаши брашно (това са 2 чаени чаши)
1/3 чаша захар
1 бакпулвер
1 чаена лъжичка готварска сода
Половин шоколад



Начин на приготвяне:

Намачквам бананите с вилица в купа (избирайте си добре узрели банани, който се мачкат по-лесно, а и са по-сладки), добавям ванилията и олиото към тях. Разбърквам ги добре и прибавям захарта. Отново разбърквам, след това слагам брашното, в което съм изсипала бакпулвера и содата.  Всичко се бърка докато не стане на гъста каша. Не забравяйте и натрошения шоколад. ☺ Изсипвам сместа в правоъгълна форма, в която съм поставила хартия за печене (защото така се мие по-лесно) и слагам да се пече. На 180 градуса, долно горене с вентилатор за един час. Вероятно кексът ще стане по-рано от час, така че го проверявайте. Аз използвам дървено шишче, с което го бода, за да разбера дали се е опекъл отвътре.

Насладете му се с чаша кафе в приятните съботни утрини и непременно в добра компания!





Коментари

Популярни публикации