Пастицио
Пастицио
(Пастицио е традиционно гръцко ястие-Но тази рецепта е направена и нагодена по моя вкус, не е оригиналното ястие.)
ПРОДУКТИ:1 опаковка макарони- аз използвах панделки
Кашкавал (краве или пармезан)
СОС СЪС КАЙМА:500 гр. кайма (моята беше смес от свинско и телешко)
1 глава лук
3 броя зрели домати или домати от консерва
1 ч.л. захар
сол
черен пипер
чубрица
СОС БЕШАМЕЛ:6 с.л. масло
8 с.л. брашно
900 мл. мляко
сол
2 жълтъка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Сваряваме макароните.След като са готови ги изплаквам със студена вода и ги оставям да се отцедят в гевгир.
Правя си първо соса с кайма.В дълбок съд слагам мазнина и запържвам ситно нарязаната глава лук.Добавям каймата и я разбърквам хубав, овкусявам със сол, черен пипер и чубрица.Когато каймата се запържи добре и стане на трохи добавям ситно нарязаните домати и ч.л. захар.Оставяме да покъкри на котлона до изпарение на водата и след това соса е готов.
За бешамела слагаме на котлона дълбок съд (с незалепващо покритие) слагаме маслото да се разтопи.При разтапянето на маслото с непрекъснато разбъркване добавяме брашното. След това добавяме на тънка струя прясното мляко, като не спираме да бъркаме с дървена лъжица.Бъркаме до сгъстяване на соса. След като се е сгъстен го отнемаме от котлона и добавяме разбитите 2 жълтъка. (Жълтъците са по желание - може и без тях.- Ако решите все пак да ги добавите не забравяйте да разбърквате енергично с лъжицата, за да не се пресече соса.) Подправям със сол и отново разбърквам много хубаво готовия сос.
В йенска тенджера слагам на дъното ред бешамелов сос, ред макарони, ред сос от кайма и така редя до свършването на всички продукти.Слагам в предварително загрята фурна на 180 градуса с горен и долен реотан с вентилатор. Пека 40 минути и след това вадя от фурната поръсвам обилно с кашкавал- аз използвах краве кашкавал, а не пармезан, връщам до запичане на кашкавала и след това Похапвам.
Коментари
Публикуване на коментар